Tasapainoinen suolistomikrobisto ennaltaehkäisee sairauksia

Syksyn flunssakausi on jyllännyt jo jonkin aikaa. Omaa vastustuskykyään voi onneksi vahvistaa monin keinoin ja siten ennaltaehkäistä sairastumista ja lieventää oireita taudin iskiessä. Terveellisen, monipuolisen ravinnon ohella mm. riittävä D-vitamiinitaso sekä seleeni ovat tärkeitä immuunipuolustukselle. Sinkistä, C- ja D-vitamiinista paljon puhutaankin, mutta joukosta unohtuu usein seleeni, josta osalla suomalaisista on puutetta. Sillä on kuitenkin tärkeä asema immuunipuolustuksen oikeassa toiminnassa.

Monipuolisesti erilaisia kasviksia syömällä voi tukea myös suoliston tasapainoista mikrobistoa ja siten vastustuskykyään. Kasviksia tarvitaan nimenomaan paljon, usein ja monipuolisesti. Yleinen suositus 500 grammaa päivässä on itse asiassa varsin vähän, joten suotavaa on tavoitella 800–1000 g päivässä määrää.

Flunssakausi koskettaa erityisesti lapsiperheitä, ja lapset yleensä sairastavat jonkin verran, vaikka käyttäisikin vastustuskyvyn tukena erilaisia keinoja. Lapsuudessa kuitenkin luodaan pohjaa terveydelle ja mm. ravintotottumuksille, joten myös lasten riittävästä kasvisten saannista kannattaa huolehtia. Ravinnon kautta saatavat antioksidantit voivat myös tehdä infektioista lievempiä. Meidän perheessä ohjenuorana on, että lapset syövät joka aterialla vähintään yhden oman kourallisensa verran kasviksia, mieluiten kaksi.

Parasta on, että ruokavaliolla voi tukea paitsi lyhyen aikavälin vastustuskykyään, myös ennaltaehkäistä kehon matala-asteista tulehdusta ja siten esimerkiksi autoimmuunisairauksia. Lisäksi ruokavalio voi lieventää monien pitkäaikaisten sairauksien oireita.

Paremmasta mielialasta sairauksien hoitoon

Huolehtimalla tasapainoisesta suolistomikrobistosta voit mm.

– Tukea vastustuskykyä
– Ennaltaehkäistä autoimmuunisairauksia
– Helpottaa allergia- ja astmaoireita tai jopa estää allergioiden ja astman synnyn
– Huolehtia ihon kunnosta
– Hoitaa migreeniä
– Huolehtia hyvästä mielialasta ja ennaltaehkäistä masennusta
– Vähentää kuukautiskiertoon liittyviä oireita
– Tasapainottaa verensokeria ja ennaltaehkäistä diabetesta
– Ennaltaehkäistä Alzheimeria 
– Ennaltaehkäistä/hoitaa kehon matala-asteista tulehdusta 

Tätä listaa voisi vielä jatkaa, mutta jo tästä saat kuvaa siitä, kuinka kokonaisvaltaisesti suoliston mikrobisto vaikuttaa terveyteemme. 

Sopiva ruokavalio on silti yksilöllinen, mutta pääsääntöisesti sen tulisi sisältää runsaasti erilaisia kasviksia ja marjoja, hyviä rasvoja ja proteiineja. Sokeri ja prosessoidut ruoat eivät ole hyväksi kenellekään. Joskus terveyttä merkittävästi tukeva ratkaisu voi löytyä yhdenkin ruoka-aineen poistamisella. Esimerkiksi gluteenin poistaminen voi helpottaa pahaa migreeniä, autoimmuunisairauden oireita, hormoniepätasapainoa tai masennusta. 

Iho-oireet kuriin ruokavaliohoidolla

Myös atopian, psoriasiksen ja erilaisten ekseemojen oireiden vakavuus korreloi suoliston mikrobiomin kunnon kanssa. Tästä on itselläkin kokemusta, sillä maallemuuton ja kasvisten ja hyvien rasvojen runsaamman syömisen myötä ei ole enää nuorempana vaivanneen pahan atopian oireita näkynyt. Onpa viime vuosina todettu, että atopiaankin liittyy kehon matala-asteinen tulehdus, joten kannustan kaikkia iho-ongelmista kärsiviä huolehtimaan suoliston kunnosta.

Värikästä ja makurikasta syksyä!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: