Jatkuvalle väsymykselle lukuisia syitä

Tuntuuko, että jatkuvasti on veto poissa? Aika kuluu, elämä jatkuu, mutta terävin kärki tuntuu puuttuvan. Heräätkö aamuisin väsyneenä tai vaivutko työpäivän jälkeen sohvalle, koska et muuta jaksa?

Väsymyksen taustalta voi löytyä lukuisia syitä. Osa on helppo löytää, osan kanssa voi joutua tekemään salapoliisin työtä. Muutamia asioita tarkastelemalla pääset kuitenkin hyvään vauhtiin tilanteesi kartoittamisen kanssa.

UNI JA PALAUTUMINEN

Miten paljon ja laadukkaasti nukut? Heräätkö aamulla virkeänä? Aikuiselle suositeltava unimäärä on 7-9 tuntia. Jos nukut tätä vähemmän, on ensimmäinen askel huolehtia riittävästä unen määrästä.

Entä lepäätkö ja palaudutko riittävästi valveillaoloaikana? Jos puuhaat koko ajan jotain aamusta iltaan, etkä välillä palaudu tekemisestä, voi väsymys hiipiä pikkuhiljaa. Palautumisen ja levon ei välttämättä kuitenkaan tarvitse olla vain paikallaan istumista, vaan se voi olla mitä tahansa mielekästä tekemistä, johon uppoudut. Tärkeää on kuitenkin tarjota sekä mielelle että keholle palautumista.

RAVINTO

Vääränlainen ravitsemus voi aiheuttaa väsymystä. Esimerkiksi verensokerin heilahtelu väsyttää helposti. Kun verensokeri nousee paljon esimerkiksi herkutellessa, saat hetkellisen virtapiikin, mutta sitä seuraa nopea verensokerin lasku ja väsymys. Tällöin myös herää uudelleen makeanhimo. Jos sorrut syömään uudelleen makeaa, on kierre valmis. Verensokerin jatkuva heittely paitsi väsyttää, alkaa kerryttää myös painoa.

Oikeanlainen, terveellinen ja monipuolinen ravinto takaa sinulle riittävästi esimerkiksi kuituja, vitamiineja ja hivenaineita. Väsymyksen taustalla voikin olla myös puutostilat. Esimerkiksi rautavaje sekä D- ja B-vitamiinien puute voi väsyttää. Mikäli epäilet näitä väsymyksesi syyksi, on syytä tarkistaa tilanne verikokeilla.

LIIKUNNAN PUUTE

Jos et ehdi liikkua arjessasi riittävästi, voi se heijastua kehoosi tukkoisuutena ja alivireys tilana. Riittävä liikunta ylläpitää kehon terveyttä, verenkiertoa ja hapensaantia. Sen sijaan liika paikallaan olo, erityisesti sisätiloissa, voi johtaa alivireystilaan ja väsymykseen.

SAIRAUDET

Väsyttäviä sairauksia on lukuisia. Yleisin lienee kilpirauhasen vajaatoiminta. Mikäli väsymyksen rinnalle ilmestyy muita oireita, kuten painonnousua, palelua ja ihon kuivumista, voi syy löytyä kilpirauhasesta. Muita väsyttäviä sairauksia voivat olla esimerkiksi diabetes, masennus, sydänsairaus ja erilaiset tulehdukselliset sairaudet.

ALLERGIAT JA YLIHERKKYYDET

Väsymyksen taustalta voi löytyä myös allergia tai yliherkkyys, jolle keho reagoi. Mikäli kyse on esimerkiksi ruoka-aineallergiasta tai -yliherkkyydestä, voi se estää ravintoaineiden riittävää imeytymistä ja siten altistaa väsymykselle.

LÄÄKKEET

Joillain lääkkeillä on väsyttävä vaikutus, joten mikäli sinulla on säännöllinen lääkitys, voi se altistaa väsymykselle.

AURINGONVALON PUUTE

Jatkuva sisätiloissa istuminen ei ole ihmiselle luontaista. Väsymys voikin helpottaa ulkoilemalla enemmän, jolloin saat niin enemmän auringonvaloa kuin raitista ilmaa.

STRESSI

Nykyisin stressi lienee yksi yleisimmistä väsymyksen aiheuttajista. Vaikka saisitkin riittävästi lepoa ja palautumista, voi jatkuvat huolet kuluttaa niin paljon, että oireilet väsymyksellä. Stressi voi johtua niin työstä, ihmissuhteista, sairauksista, taloudellisesta tilanteesta kuin monesta muustakin asiasta.

ELÄMÄN MERKITYKSELLISYYS

Jos väsymys vaivaa jatkuvasti ja ylläolevat syyt eivät täsmää sinuun, voi taustalta löytyä elämän merkityksellisyyden puute. Tämä lienee yleisempi syy kuin moni tunnustaakaan. Onko elämässäsi kaikki periaatteessa hyvin? Työ, perhe-elämä ja terveys kohdillaan, mutta silti jokin kaihertaa mieltä?

Tässä tilanteessa kannustan sinua pohtimaan, saatko elämässäsi toteuttaa itseäsi? Elätkö ehkä liiaksi muille, miellyttäen tai etkö uskalla sanoa ei?  Saatko tehdä työksesi sellaista, mistä nautit tai onko sinulla vähintään harrastuksia, jotka ovat tärkeitä? Tuovatko ihmissuhteesi sinulle hyvinvointia? Koetko, että sinulle on paikka maailmassa ja elätkö itsesi näköistä elämää vai jonkun muun sanelemaa?

Tällaisten kysymysten kysyminen itseltään voi vaatia rohkeutta, mutta voi olla oivalluttavaa löytää väsymyksen taustalta asioita, jotka elämässä kaihertavat.

Väsymys on usein tärkeä merkki pysähtyä, hidastaa ja tarkastella elämää. Voit pitää sitä tärkeä liittolaisenasi, joka kertoo sinulle elämänsuunnasta. Väsymys ei myöskään poistu suorittamalla ja eteenpäin puskemalla, vaan se viestittää sinulle, että on aika olla läsnä itsellesi.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: