Kasviksia kaikissa väreissä ja mauissa

Paljonko syöt päivittäin kasviksia? Hoituuko 500 gramman suositus kuin vettä vain vai aiheuttaako se vain ahdistusta ja tuntuu siintävän kaukana?

Jos syöt kasviksia joka aterialla, saat onnitella itseäsi. Yksi tapa mitata riittävää kasvisten määrää, on syödä joka aterialla oman kourallisensa verran erilaisia kasviksia. Korkeintaan puolet näistä saisi olla hedelmiä ja marjoja.

Kasvisten runsas ja monipuolinen syöminen on tärkeää, sillä paitsi että saat niistä lukuisia vitamiineja, hivenaineita ja kuituja, ne vaikuttavat myös suotuisasti suoliston mikrobistoon. Suositus on, että viikkotasolla olisi hyvä syödä 25 erilaista kasvista. Helppo homma vai vaikeaa? Kovin yksilöllistä.

Huomaan itsekin, että vaikka syön runsaasti kasviksia päivittäin, joka aterialle, ei tuo 25 erilaista välttämättä täyty joka viikko. Joskus urautuu ehkä liiaksikin syömään omia herkullisia suosikkeja. Meillä kuluu esimerkiksi valtavasti kurkkua, tomaattia, porkkanaa, parsa- ja kukkakaalia sekä erilaisia hedelmiä. Välillä pitää muistuttaa itseään, että porkkanan voisi vaihtaa lanttuun, parsakaalin vaikka ruusukaaliin ja tomaatin paprikaan.

Miten sitten lisätä kasvisten määrää arjessa kuin huomaamatta?

Jos kasvisten syöminen ei suju luontaisesti tai jää kurkku-tomaatti-banaani -linjalle, kannattaa aloittaa pienistä muutoksista. Vaikka tavoite onkin syödä joka aterialla oman kourallisensa verran kasviksia, ei siihen määrään kannata pyrkiä kerralla, jos aloitustilanne on kaukana tavoitteesta.

Aloita pienistä muutoksista. Syö esimerkiksi aamupalalla porkkana tai desilitra mustikoita. Kun tämä tapa on juurtunut sinulle, ota käyttöön uusi tapa sen rinnalla. Tarkoitus ei ole uuvuttaa sinua uusien tapojen noudattamiseen, vaan saada uudet tavat pysyvästi käyttöön, osaksi rutiinia.

Tässä muutama vinkki, joita voit kokeilla:

  • Pilko valitsemiasi kasviksia tikuiksi ja valmista esimerkiksi oheinen herkullinen guacamole dipiksi.
  • Tee herkullisia smoothieita marjoista ja hedelmistä ja sujauta sekaan esimerkiksi pinaattia, kesäkurpitsaa ja avokadoa.
  • Raasta kastikkeisiin esimerkiksi porkkanaa, kesäkurpitsaa, lanttua ja punajuurta. Mitä pienemmäksi raastat, sen huomaamattomampia kasvikset ovat ja menevät nirsommallekin.
  • Lisää kasviksia niin perunamuusiin, munakkaaseen kuin makaronilaatikkoon.
  • Valitse joka kauppareissulta joku uusi kasvis kokeiltavaksi.

Näillä vinkeillä saat myös lapset syömään kasviksia päivittäin ja monipuolisesti. Ja vinkit ihan oikeasti toimivat! Kun makuaisti tottuu, ei kasviksia enää tarvitse piilotella. Meidänkin kesäkurpitsaa ja pinaattia karsastava eskarilainen nauttii smoothiensa nykyisin tyytyväisenä, vaikka kertoisi ääneen, mitä kaikkea siihen on laitettu.

Voisiko viikonlopun leffahetken herkut ollakin kasvistikkuja herkullisen dipin kera?

Guacamole

3 avokadoa
1 tomaatti
puolikkaan limen mehu
2 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa
mustapippuria

Soseuta kaikki ainekset keskenään. Guacamole on parempaa, jos annat sen maustua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ennen tarjoilua.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: