Luonto elvyttää

Oletko huomannut stressaavina aikoina hakeutuvasi luontoon? Nautitko viherkasveista, kauniista maisemakuvista tai käsien upottamisesta multaan?

Tälle kaikelle on luontainen selitys. Vuosien varrella on saatu yhä enemmän tutkimustietoa luonnon merkittävistä hyvinvointivaikutuksista. Lyhyetkin luonnossa vietetyt ajat vaikuttavat niin henkiseen kuin fyysiseen terveyteen.

Vain 15 minuuttia luonnossa vaikuttaa hyvinvointiisi nopeasti ja melko pitkäkestoisesti.

  • Verenpaine ja syke laskevat.
  • Lihasjännitys helpottaa.
  • Päänsärky voi kadota.
  • Stressi lievittyy.
  • Vastustuskyky paranee.
  • Mieliala kohenee.
  • Onnellisuus lisääntyy.
  • Suhde omaan itseen ja muihin paranee. Vuorovaikutus paranee.

Nämä vaikutukset voit siis saada lyhyelläkin luonnossa oleskelussa. Muutaman päivän luontoretken on todettu lisäksi tasaavan verensokeria ja lisäävän syöpää ehkäisevien proteiinien määrää.

Luonnon hyvinvointivaikutukset jatkuvat mielen ja hermoston tasolta myös allergioiden ja astman ennaltaehkäisyyn. Erityisesti varhaislapsuuden luontoaltistus monipuolistaa suoliston mikrobistoa ja siten ennaltaehkäisee sairauksia. Uusien tutkimusten mukaan samansuuntaisia vaikutuksia voidaan saada myös, jos kotona on paljon viherkasveja. Luontoaltistuksella on todettu olevan myös autoimmuunisairauksia ennaltaehkäisevä vaikutus.

Suomalaisia sanotaan perinteisesti metsien kansaksi, mutta viime vuosikymmeninä on puhuttu paljon ihmisten luonnosta vieraantumisesta. Kaupunkilaislasta saattaa pelottaa jopa pieni kaupunkimetsä. Toisaalta luonnon merkitys on alettu ymmärtää myös uusista näkökulmista – virkistäytymismahdollisuus ylläpitää terveyttä ja arvokkaiden luontoalueiden säilyttäminen on edellytys monimuotoisuudelle, joka puolestaan on osoittautumassa elintärkeäksi terveydellemme.

Syvällä metsän siimeksessä saat toki nauttia täydestä hiljaisuudesta ja kohdata luontoa moninaisemmin. Silti monet vaikutuksista saat pienelläkin viheraltistuksella. Onhan päiväkotien pihojakin alettu suunnitella niin, että lapset saavat ns. luontoaltistusta ja sitä kautta paremman vastustuskyvyn. Jos kuukauden säännöllisellä luontoaltistuksella on todettu olevan vastustuskykyä kohentava vaikutus.

Eikö ole ihana ajatus, hoitaa itseään olemalla luonnossa!

Mitä sitten tehdä luonnossa?

Ihmisen mieli ja keho reagoivat luontoon automaattisesti. Hyvinvointivaikutukset saadaksesi sinun ei tarvitse erityisesti tehdä mitään luonnossa. Pelkkä kävely tai istuminen luonnossa rauhoittavat kehoa ja mieltä. Negatiiviset tunteet vähenevät ja positiiviset lisääntyvät.

Ennen kaikkea tärkeää on tehdä jotain, mistä pidät. Pelkän oleilun lisäksi voit esimerkiksi marjastaa, sienestää, hiihtää, suunnistaa, käydä eväsretkellä, valokuvata, hortoilla… vain mielikuvitus on rajana.

Luonnossa voi toki tehdä myös erilaisia läsnäoloharjoituksia, jolloin elvyttävä vaikutus on entistä voimakkaampi. Luonnosta lumoutuminen irrottaa arjen huolista ja siten voimistaa entisestään positiivisia vaikutuksia.

– Syvähengittely antaa sinulle maksimiannoksen raikasta happea.

– Kaikkien aistien herättely juurruttaa sinut hetkeen. Haista, maista, kosketa, kuuntele, katsele. Kiinnitä huomiota pieniin yksityiskohtiin, joita et ehkä yleensä huomaa.

– Halaa puuta. Tunnetko energian virtaavan?

– Käy selinmakuulle ja seuraa puiden huojuntaa. Nauti hetkestä.

Toivotan Sinulle antoisia, rentouttavia hetkiä luonnon parissa!

%d bloggaajaa tykkää tästä: