Miten puhut itsellesi?

Millaista Sinun sisäisen puheesi on? Miten puhut itsellesi ja itsestäsi?

Sisäinen puhe tarkoittaa päämme sisäistä dialogia eli käytännössä ajattelua.

Ihmiselle on tyypillistä kiinnittää huomiota negatiivisiin asioihin. Jopa 80 % ajatuksista on negatiivisia. Eikö kuulosta hurjalta määrältä? Näin ilmaistuna ei liene epäselvää, että negatiivisella ajattelulla on ilman muuta vaikutusta elämäämme.

On tärkeää huomata, millaista oma sisäinen puhe on, sillä sen avulla voimme vaikuttaa siihen, miten koemme itsemme ja mitä tunnemme ja ajattelemme itsestämme. Työstämällä sisäistä puhettamme voimme vaikuttaa tunteisiimme ja ajatuksiimme ja lopulta niiden kautta hyvinvointiimme.

Huomaatko sinä puhuvasi itsellesi esimerkiksi seuraavasti:

Taas tein virheen / taas epäonnistuin.
En voi levätä ennen kuin olen saanut työt valmiiksi.
Olenpa ruma, lihava ja huonokuntoinen.
En ikinä onnistu.
En voi saavuttaa unelmiani.

Sisäisellä puheella ja sillä, mihin keskitymme, on valtava merkitys hyvinvoinnillemme. Vaikka aivomme takertuvat herkemmin negatiivisiin ajatuksiin, voimme harjaannuttaa itseämme huomaamaan hyvän. Positiivisten asioiden vahvistaminen puolestaan edistää hyvinvointiamme.

Miltä tuntuisi puhua itsellesi kannustavasti?

Onpa upeaa, että uskalsin yrittää.
Ansaitsen levon.
Olen kiitollinen keholleni kaikesta.
Olen riittävä ja hyvä juuri omana itsenäni.
Voin tehdä valintoja kohti unelmiani.

Sisäistä puhetta voi yrittää työstää myös puhumalla itselleen tai itsestään kolmannessa persoonassa. Se voi auttaa näkemään asioita ikään kuin ulkopuolelta. Silloin ajatukset ja tuntemukset omasta itsestä eivät ehkä tunnukaan niin faktoilta kuin mitä mielemme saattaa uskotella meille.

Päivittäiset positiiviset tunnetilat aikaansaavat monia vaikutuksia, kuten:

Oman minän hyväksyntää
Optimismia
Myönteisiä ihmissuhteita
Fyysistä terveyttä
Kokemusta pätevyydestä
Kokemusta merkityksellisyydestä
Resilienssiä

Jos haluat päästä nuutuneisuudesta kohti hyvinvointia, tulisi positiivisia ajatuksia olla kolme kertaa niin paljon kuin negatiivisia. Kohti kukoistusta mentäessä niitä tulisi olla vielä sitäkin enemmän. Kuulostaako paljolta? Onneksi harjoittelemalla saa tuloksia.

Itse olen vuosia joutunut tekemään tietoista työtä sisäisen puheeni muuttamiseksi. Aiemmin piiskasin itseäni yhä kovempiin suorituksiin – seurauksena tottakai uupumus. Ei ole ainakaan itselleni ollut mikään helppo juttu muuttaa sisäistä puhetta.

Muutos vaatii tiedostamista ja aktiivista halua muuttaa asioita. Myöskään pakotettuna se ei toimi. Muutosta on aidosti haluttava ja tehtävä tietoisia valintoja kohti hyvinvointia ja sisäistä iloa ja rauhaa. Ehkä se vaatii myös rohkeutta? Miltä tuntuisi puhua itselleen ystävällisesti? Jos se tuntuu vaikealta tai vastenmieliseltä, kannattaa pysähtyä pohtimaan, miksi asia on niin.

Miten Sinä valitset puhua itsellesi ja mihin kiinnittää huomiosi?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: