Syvähengitys rauhoittaa kehon ja mielen

Kiireen ja stressin keskellä hengitys muuttuu helposti pinnalliseksi. Sen seurauksena päätä särkee ja lihakset jännittyvät. Kuulostaako tutulta?

Normaalisti saatat hengittää 16-17 kertaa minuutissa, stressaantuneena tai ahdistuneena jopa 30 kertaa. Rauhoittamalla hengitystä ja opettamalla kehon syvään hengitykseen, hengitystiheys laskee noin 10 kertaan minuutissa. Samalla parasympaattinen hermosto rauhoittuu ja viestittää keholle, ettei ole syytä huoleen.

Syvähengitys onkin yksi helpoimpia ja nopeimpia keinoja rauhoittaa mieltä ja kehoa. Jos tuntuu, että paniikkitila meinaa ottaa vallan, mieli harhailee huolissa tai tekemättömissä töissä tai kaipaat sisäisen turvan vahvistamista, syvähengitys on siihen sopiva keino missä vain ja milloin vain.

Hengitystään voi tietoisesti syventää. Parasympaattisen hermoston aktivoituessa sydämen syke ja verenpaine laskevat. Samalla sympaattinen hermosto rauhoittuu eikä viestitä keholle enää stressitilasta. Kortisolin ja adrenaliinin tuotanto vähenevät ja keho alkaa rentoutua.

Syvähengityksellä on todettu olevan esimerkiksi seuraavia hyötyjä:

Helpottaa stressiä ja ahdistusta.
Helpottaa kipua.
Parantaa keskittymistä.
Vähentää lihasjännitystä.
Parantaa sydämen toimintaa.
Parantaa ruoansulatusta.
Tehostaa lymfakiertoa.
Lisää iloa ja energiaa.

Oheisen lempeän hengitysharjoituksen voit tehdä arjessa missä vain, milloin vain.

Syvennä sisään- ja uloshengitystä suhteessa 1:2.

Jos lasket sisäänhengittäessä esimerkiksi kahteen, laske uloshengittäessä neljään. Älä pinnistele, vaan anna hengityksen soljua silti rennosti. Jos pystyt, pidennä hengityksiä rytmiin 4:8. Hengittele rauhassa vähintään muutaman kerran.

Toista hengitystä arjessa usein.

Ajan kanssa kehosi luontainen hengitysrytmi hidastuu, opit hengittämään syvään ja rauhallisesti ja saat nauttia hengityksen rauhoittavasta ja terveyttä ylläpitävästä vaikutuksesta.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: