Palautumisen tärkeys

Jos työ tai arki on kuormittavaa, on keholle ja mielelle varattava aikaa palautua. Jos huomaat olevasi usein stressaantunut, ärtynyt, väsynyt tai kärsiväsi esimerkiksi päänsäryistä tai unettomuudesta, voi olla, ettei palautumisesi ole riittävää. Samoin, jos tuntuu, että työ hallitsee elämää eikä muulle elämälle jää joko aikaa tai energiaa.

Palautuminen on tärkeää, sillä pitkittyessään kuormitus ja stressi johtavat kehon jatkuvaan taistele tai pakene -tilaan. Mitä siitä puolestaan seuraa? Esimerkiksi kohonnutta verenpainetta ja sydämen sykettä, ruoansulatusvaivoja, päänsärkyjä, lihasjännityksiä ja ahdistusta. Oireet ovat yksilölliset. Jos tilannetta ei lähdetä korjaamaan, on seurauksena ennen pitkää kokonaisvaltainen uupumus, joka ei helpota pienellä lepäämisellä.

Miten sitten huolehtia riittävästä palautumisesta?

Ensimmäisenä aseta rajat työlle ja vapaa-ajalle ja pidä niistä kiinni. Salli itsellesi vapaata työasioista ja -ajatuksista. Voit luoda jonkin rutiinin, joka auttaa päästämään kyseisen päivän töistä irti. Esimerkiksi teehetki, lyhyt kävely tai venyttely työpäivän päätteeksi. Mikä auttaa sinua siirtymään vapaalle?

Vaikka lomailu on ihanaa, sen vaikutukset eivät kanna pitkälle. Niinpä arjessasi on hyvä olla riittävästi keinoja palautua kuormituksesta, jotta energiatasosi pysyvät yllä ja elämä on mielekästä.

Kuten oireetkin, myös palautuminen on osittain yksilöllistä. Se, mikä on toisella palauttavaa, voi olla toiselle kuormittavaa. On kuitenkin joitain keinoja, jotka ovat kaikille tärkeitä ja toimivia. Riittävä uni, säännöllinen ateriarytmi ja veden juominen, luonto ja rauhallinen syvä hengitys edesauttavat palautumista.

Hyvä keino pohtia omia palautumiskeinoja on miettiä, minkä tekemisen pariin antautuu niin, että ajan ja paikan taju katoaa. Mistä todella nautit? Missä olet hyvä? Toinen ihminen saattaa rentoutua esimerkiksi neuloessa tai piirtäessä. Toiselle ne voivat olla epämiellyttävää ja vaikeaa, jolloin ne muodostuvatkin kuormittavaksi tekijäksi. Etsi omat nautinnolliset keinosi. Pidätkö hiljaisuudesta? Onko tanssi intohimosi, joka vapauttaa kehon? Pysähdytkö läsnäoloon kahvi- tai teekupillisen äärellä?

Tärkeää on tunnistaa itsessään myös ne mukavat asiat, jotka saattavat kuormittaa. Viikonloppu ystävien parissa voi olla ihana, mutta silti kuormittava ja siitä voi tarvita palautua yksin hiljaisuudessa. Lenkillä käyminen voi niin ikään olla sinulle tärkeää, mutta kaipaatko sen jälkeen pienen lepohetken? Kun opit tunnistamaan kehosi viestit palautumisen tarpeesta, pystyt antamaan itsellesi oikeat askeleet hyvinvointiisi.

Kokeile palautumiseen esimerkiksi näitä:

Jooga
Meditaatio
Hengitysharjoitukset
Erilaiset läsnäolo- ja rentoutusharjoitukset
Luonnossa liikkuminen
Musiikin kuuntelu
Lukeminen
Läheisyys
Mikrotauot


Muista levätä!

Vastaa

%d