Voiko syödä kieltämättä mitään?

Olet ehkä kuullut lukuisia tarinoita siitä, miten joku on pudottanut painoa kieltämättä itseltään mitään. Millaisia tunteita se on herättänyt sinussa? Epäilyksiä? Epäuskoa? Ihmetystä? Huonoa itsetuntoa?

Se on silti täysin totta! Itse asiassa se on todennäköisesti se kaikkein paras ja pysyvin keino hallita painoa, syödä terveellisesti ja saavuttaa pysyvät tulokset. Ja miksikö? Jos olet joskus pudottanut painoa tai pitänyt erilaisia kuureja tai paastoja, tiedät ehkä, että niiden jälkeen helposti lipsuu syömään entistä enemmän ja tankkaamaan herkkuja tai muuta kaipaamaansa menetetynkin ajan edestä. Mitä siitä seuraa? Tietysti saavutettujen tulosten katoaminen.

Jos haluat pysyviä tuloksia joko painonhallinnassa tai syömisen terveellisyydessä, rohkaisen ihan oikeasti sallimaan itselleen kaikkea, mistä nautit. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että voisit syödä joka päivä suklaalevyllisen tai karkkipussillisen. Kyse on siitä, että ehdottomuus ei kanna pitkälle. Se ei tuo toivottuja tuloksia ja kaiken lisäksi se tuo sinulle todennäköisesti henkisesti huonon olon.

Siispä nauti täysillä siitä, mitä syöt. Paino sanalla TÄYSIN. Kun syöt suklaata täysin tietoisesti, pysähtyen, tarkkaile, paljonko jaksat syödä. Keskity suklaaseen, älä television katseluun, lukemiseen, työsähköposteihin tai kotitöihin. Istu alas ja nauti. Anna suklaan sulaa suussa, tutki, nauti ja ole läsnä. Tee kaikki kuin hidastetusti. Näin saat yhdestäkin suklaapalasesta huomattavasti enemmän nautintoa kuin pikaisesti hotkaistusta. Jaksatko syödä koko levyllisen yhtä tietoisesti? Todennäköisesti et. Lopeta syöminen siinä vaiheessa, kun et enää tee sitä tietoisesti.

Parhaat tulokset saavutatkin todennäköisesti keskittymällä siihen, MITEN syöt. Ei keskittymällä siihen, MITÄ syöt. En väitä, etteikö syömisen sisältökin olisi tärkeää. Jos syöt vain herkkuja, et todennäköisesti voi kovin hyvin ja terveys kärsii. Tietoisen syömisen avulla kehosi ja mielesi alkaa kuitenkin vähitellen haluta terveellisiä ruokia.

Herkuttelunkin voi toki tehdä aavistuksen terveellisemmin. Mieti, mistä hedelmistä tai kasviksista nautit. Voisiko niillä korvata epäterveellisiä herkkuja? Voisiko maitosuklaan korvata terveellisemmällä tummalla suklaalla? Tumma suklaa on myös yksi vahvimmista antioksidanteista. Voisiko leipomista muokata terveellisempään suuntaan?

Jos haluat makeannälkään terveellisemmän vaihtoehdon, tässä yksi kokeiltavaksi. Tämä herkullinen smoothie maistuu meillä myös lapsille mainiosti. Ihania herkutteluhetkiä!

Suklainen smoothie makeannälkään (2 isoa annosta)

1 banaani
1 avokado
8 taatelia
3 rkl raakakaakaojauhetta
4 dl kaura/mantelijuomaa
1 tl hunajaa

Lisää kaikki aineet blenderiin tai kulhoon ja soseuta. Nauti hitaasti nauttien.

Syömisen harmoniaa -ohjelman osallistujat saavat e-reseptivihkon, joka sisältää tämän sekä muita terveellisiä ja herkullisia reseptejä.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: